Ahdin antimet Lapissa – kalastuksen riemua

Lapin kauniissa erämaassa on paljon tekemistä niin luonnon ystäville, urheilijoille kuin myös turisteille. Yksi harrastaa melontaa, toinen ihailee ruskaa, mutta toiset haluavat kalastaa! Lapissa virtaavat monet joet ja järvet ovat antoisia kalapaikkoja ja intohimoisimmat kalastajat etsiytyvät erämaalampien ja koskien äärelle. Kalastusmaisemaa on monenlaista ja Lapissa kalastaessa onkin helppoa hyödyntää erilaisia tapoja mato-onginnasta virvelöintiin kuin myös perhokalastukseenkin.

Lapin vesistä voi saalikseen saada monenlaista eväkästä. Yleisimpiä järvikaloja, kuten hauki, siika, muikku, ahven, made ja kiiski ovat järvet pullollaan. Myös arvokkaampia kaloja, kuten villilohi, meritaimen ja harjus ovat yleisiä. Vesistöt ovat säilyneet kalaisina asutuksen ollessa harvalukuista ja useimmiten kalastaja saakin nauttia pitkälti omasta rauhastaan. Lappi ei kuitenkaan ole aivan pelkkää erämaata; monet hyvät kalapaikat ovat helposti tavoitettavissa.

Kalastusta opastettuna tai itsenäisesti

Lapissa varsinkin kesäaikaan on saatavilla usean yrityksen kautta opastusta kalastuksen saloihin. On tarjolla mm. lohen tai harjuksen soutukalastusta tai talvisin muutaman tunnin mittaisia pilkkiretkiä. Opastettu kalastaminen on mukava ja opettavainen tapa Lapin kalastuksen saloihin. Oppaan kautta on mahdollista useimmiten myös vuokrata itselleen vene tai vaikka majapaikka. Olit sitten kokenut kalastaja tai vasta aloittelija, ei oppaiden palveluita voi liiaksi mainostaa.

Myös itsenäinen kalastaminen on totta kai sallittua. Internetistä tai lehdistä kannattaa etukäteen tutustua Lapin kalapaikkoihin ja niiden kalastuslupa vaatimuksiin. Paikkoja on monia, siksi taustatiedon hankkiminen on tärkeää. Kalalajeja on yhtä paljon kuin paikkojakin, siksi kannattaa jo etukäteen miettiä mitä kalaa erityisesti lähtee kalastamaan. Myös Lapin erämaisuuden vuoksi on hyvä miettiä valmiiksi majoitukset ja kulkemiset haluamalleen kalapaikalle. Mukaan kannattaakin pakata kalastusvälineiden lisäksi kartta.

Erikoiset kalastustavat Lapissa

Lapissa kalastus on tärkeä elinkeino, jonka vuoksi kalastustapoja on kehitetty useita. Haluaisitko kokeilla esimerkiksi heli-kalastusta? Tässä tavassa pääset helikopterikyydillä parhaille kalastuspaikoille. Mahdollisuus on myös oppaan ja kumiveneen avulla lähteä lohipitoisimmille koskille kokeilemaan kalastusonneaan. Vain mielikuvitus on rajana Lapin kalastustavoille ja, jos olet kyllästynyt virvelin heittelyyn laiturin nokasta, on tämä oiva tapa saada uutta näkökulmaa näinkin arkiseen asiaan kuin kalastus.

Kalastusturismi on iso ja tärkeä elinkeino Lappilaisille yrityksille. Yritykset suorastaan kilpailevat turisteista ja tarjoavat mitä erikoisimpia tapoja kalastukselle. Kalastusta on kuitenkin tarkoin säädelty ja joiltain osin jopa rajoitettu, jonka vuoksi näihinkin asioihin on hyvä tutustua etukäteen. On myös matkailijan omalla vastuulla hankkia tarvittavat luvat ja jos harkitset erityistä tapaa kalastukselle, kannattaa tutustua sen vaatimiin lupiin ennen retkelle lähtöä.

Kalastusluvat

Yleisesti ottaen tiedämme, että kalastaminen on jokamiehenoikeus. Harvempi kuitenkin tietää, että siihen sisällytetään kuitenkin vain onkiminen ja pilkkiminen tai silakkalitkalla kalastaminen. Mikäli lähdet kalastamaan muilla keinoilla, tulee sinun huolehtia, että sinulla on kaikki tarvittavat luvat. Esimerkiksi 18-64-vuotiaiden kalastajien tulee maksaa kalastonhoitomaksu, joka oikeuttaa sinut kalastamaan yhdellä vavalla koko maassa, kunhan kyseessä ei ole rauhoitettu tai erityislupaa vaativa alue tai vaelluskalapitoinen vesistö.

Kalastonhoitomaksu on henkilökohtainen ja se tulee maksaa ennen kalastuksen aloitusta. Luvan voi hankkia joko yleisestä luvanmyyntipisteestä tai netistä Eräluvat-palvelun kautta. Muistathan luvan hankittuasi, että sinulla tulee olla mukanasi todistus luvan hankinnasta. Kalastajana olet velvollinen esittämään sen kalastusta valvovalle henkilölle hänen niin pyytäessä. Todistukseksi sopii kuitti, kalastuskortti tai tiliote, jossa maksutapahtuma tulee esille, ja se on hyvä pitää mukana kaikilla kalaretkillä Lapissa.

Parhaat kalapaikat – Juutuanjoki

Juutuanjoki sopii sijainniltaan mukavuudenhaluisille kalastajille, sillä sen alimmainen koski sijaitsee Inarin keskustassa koulujen ja hotellin läheisellä alueella. Juutuanjoki on kuuluisa isoista kaloista, ja täällä matka kalapaikalle ei ole pitkä. Sijaintinsa puolesta Juutuanjoki sopii niin kokeneille kun vasta-alkajillekin, sillä erämaisen yksinäisyyden sijaan Juutuanjoella tapaa useita muitakin kalastajia. Paikalliset kalamiehet ovat sosiaalisia jutustelijoita ja heiltä saakin parhaimmat vinkit ja niksit Lapin kalastuskuvioihin!

Parhaat kalapaikat – Tornionjoki

Tornionjoki sijaitsee aivan rajanaapurimme Ruotsin kyljessä ja sen ansiosta joella on oma kansainvälinen mausteensa. Tornionjoen vapaasti virtaava vesi on muodostanut valtavia koskia ja sen varrelta löytyy parhaimmat paikat rantakalastukseen. Viime vuosina Tornionjoen lohikanta on ollut entistä elinvoimaisempi ja sen ansiosta Tornionjoen arvostus kalastusjokien asteikolla on noussut reippaasti. Tornionjoki on myös suosittu kohde kalastusmatkailussa, joka onkin melko suurta bisnestä!

Parhaat kalapaikat – Erämaalammet

Seikkailunhaluiset kalastajat lähtevät etsimään koskemattomia erämaalampia luonnon keskeltä. Erämaalammille ei kokemattoman kannata yksikseen lähteä, mutta kun mukana on oikeat varusteet ja mahdollisesti opas, on tarjolla unohtumaton kokemus. Kun maisema voi olla loputtomiin jatkuvaa hiekkamaata ja tunturikoivikkoa, sen keskeltä löytyvä lampi kirkkaine vesineen ja hiekkarantoineen voi tuntua lähestulkoon kangastukselta. Erämaalammista voi pyydyksiin käydä jos jonkinmoista yllätystä, mutta erityisesti ne sopivat hauen kalastukseen.

Parhaat kalapaikat – Muonion alue

Muonion kalavedet ovet olleet suosituimpien kalapaikkojen joukossa jo pitkän ajan takaa. Muonion alueella löydät eri kokoisia järviä, puroja ja lampia ja pääset hyödyntämään niin uistin- perho- kuin muitakin kalastusmuotoja. Parhaimmat ja kalaisimmat paikat Muonion alueella löytyvät Äijäkoskelta, Muonionjoen (tunnetaan myös Väylänä) ja Jerisjärven rannoilta. Jerisjärvellä sijaitsevat myös muinaisten pirkkalaisten rakentamien ja käyttämien kalapirttien tilalle rakennetut nykyaikaiset kalastusmajat.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *