Korvatunturi

Korvatunturin kuuluisin asukas Joulupukki on tehnyt Korvatunturista tunnetun ympäri maailmaa. Erityisesti kansainväliset matkailijat, jotka tulevat tervehtimään Joulupukkia ja tonttuja, kysyvät usein, onko Korvatunturi oikeasti olemassa. Kyllä on, Joulupukin mystisen asuinpaikan Korvatunturin löytää Savukosken kunnasta, josta suurin osa on asumatonta ns. KorvatunturinMaata. Korvatunturin alueella valmistaudutaan jouluun ympäri vuoden, mutta tämä Lapin helmi tarjoaa joulutunnelman lisäksi myös karua pohjoisen luonnon kauneutta ja hyvät retkeilymahdollisuudet.

Missä Korvatunturi sijaitsee?

Korvatunturi sijaitsee Savukosken kunnassa Itä-Lapissa lähellä Suomen ja Venäjän rajaa. Korvatunturi on nimensä mukaisesti 486 metriä korkea tunturi, joka kuuluu Urho Kekkosen kansallispuiston Sompio-Kemihaaran Natura 2000 -luonnonsuojelualueeseen. Korvatunturissa on kolme korkeinta kohtaa, joista keskimmäisen läpi kulkee Suomen ja Venäjän välinen raja. Korvatunturin itäinen huippukohta, joka on 464 metriä korkea, sijaitsee Venäjän puolella. Korkeudeltaan 411 metrin korkuinen läntinen huippu taas sijaitsee Suomen puolella.

Korvatunturille ei voida lähteä omin päin liikkumaan, koska se sijaitsee Suomen ja Venäjän välisellä rajalla. Alueella retkeilyyn tarvitaan siis rajaviranomaisten myöntämä lupa. Korvatunturille voidaan luvan saatua lähteä patikoimaan entiseltä Kemihaaran rajavartioasemalta, jonne taas päästään autolla Tulppion lomakylästä. Koska Korvatunturille pääseminen vaatii sen sijainnin takia hieman vaivannäköä, tunturi ei ole houkutellut luokseen valtavia turistimääriä. Se on säilynyt ihmisten mielissä mystisen verhon peittämänä Joulupukin asuinpaikkana.

Joulupukin asuinsija

Vuonna 1927 YLE:n lastenohjelmien juontaja Markus-setä kertoi Joulupukin asuvan Korvatunturilla. Siitä alkoi elämään legenda Korvatunturista, joka on mystinen Joulupukin ja tonttujen asuinpaikka. Korvatunturi on saanut nimensä tunturin kolmen huipun perusteella. Legendan mukaan ne ovat myös Joulupukin kolme korvaa, jotka kuuntelevat ympäri maailmaa tulevia lasten Joulupukille lähettämiä lahjatoiveita. Korvatunturilta toiveet välittyvät Joulupukin toimistoon, jossa tontut ottavat ne vastaan.

Legendan mukaan Korvatunturi on myös Joulupukin, Joulumuorin ja tonttujen koti, ja siksi tunturin salaisiin onkaloihin eivät muut pääse tutustumaan. Vuosien mittaan legenda mystisestä Korvatunturista on elänyt, mutta Korvatunturin rinnalle ollaan myös rakennettu kokonainen joulun ihmemaa, joka vuodesta toiseen houkuttelee matkailijoita ympäri maailman. Napapiirillä, Rovaniemellä, sijaitsee Joulupukin Pajakylä, jossa voidaan käydä tervehtimässä Joulupukkia ja tonttuja sekä sukeltaa joulun ihmemaahan.

Korvatunturi on tärkeä osa Lapin matkailua

Lapin matkailun isoin haaste on saada houkuteltua matkailijoita Lappiin ympäri vuoden. Myös Joulupukin maahan kutsutaan vierailijoita tapaamaan Joulupukkia ja tonttuja myös kesällä, jolloin Joulupukki viettää lomaa. Koska Joulupukin alkuperäisen kotipaikan Korvatunturin sijainti on mystisen salaisuusverhon peitossa, on alueelle rakennettu Joulupukin oma Pajakylä. Siellä voidaan tavata Joulupukki ja tontut joulutouhuihin valmistautumassa. Pajakylässä vierailee vuosittain yli 500 000 joulunystävää ympäri maailmaa.

Korvatunturi-legendan myötä Rovaniemen alueelle kasvaneesta Joulupukin Pajakylästä on tullut tärkeä elinkeino monille paikallisille yrittäjille. Alueella toimii kymmeniä paikallisia palveluntarjoajia, jotka järjestävät matkailijoille muun muassa poroajeluja, moottorikelkkasafareja, vaelluksia ja lomakylämajoitusta. Korvatunturi ja Joulupukin Pajakylä ovat tunnettuja ympäri maailmaa, ja vuodesta 1985 Joulupukki on saanut Korvatunturille 15 miljoonaa kirjettä 198 maasta. Sen takia Joulupukilla on myös oma postikonttori Pajakylässä.

Savukoskessa sijaitseva KorvatunturinMaa

Korvatunturin sijainti on Savukosken pohjoisosassa Urho Kekkosen kansallispuistossa, joka tarjoaa puitteet myös muunlaisille elämyksille kuin joulutunnelmaan liittyville. Korvatunturia ympäröi KorvatunturinMaa, johon vierailijoita houkutellaan tutustumiskäynnille myös muina vuodenaikoina kuin talvella ja jouluna. KorvatunturinMaa tarjoaa aitoja Lapin luonnon erämaaelämyksiä myös kesällä ja syksyllä, esimerkiksi luontomatkailun parissa. Alueen asukkaat ja paikalliset yrittäjät kertovat vierailijoille alueen lappilaisesta elämäntyylistä ja tarjoavat matkailijoille myös erilaisia elämyspalveluita.

Itä-Lapissa sijaitsevassa Savukosken kunnassa on vain 1000 asukasta, joten suurin osa KorvatunturinMaasta on asumatonta erämaata. Naapurikuntia ovat Salla, Pelkosenniemi ja Sodankylä. KorvatunturinMaa -brändin avulla on pyritty luomaan alueelle yhteishenkeä, joka välittyisi myös vierailijoille. Korvatunturin juurelle pääseminen vaatii rajavyöhykeluvan ja 28 kilometrin patikointimatkan, mutta Korvatunturin pääsee näkemään myös ilman rajavyöhykkeelle menemistä, esimerkiksi Korvatunturin Murustalta. Korvatunturi ja Savukoski ovat kaukana, mutta eivät täysin tavoittamattomissa.

Savukosken opastuskeskus Korvatunturi

Vaikka Korvatunturi liitetään etupäässä jouluun, voidaan alueella siis myös kokea aitoja Lapin luontoelämyksiä. Joulupukin kotiseudulta löytyy myös Savukosken opastuskeskus Korvatunturi, jonka avulla voidaan tutustua Urho Kekkosen kansallispuistoon, Kemihaaran alueen rauhallisiin lähialueisiin ja elävään Lapin erämaahan. Opastuskeskus Korvatunturista voidaan esimerkiksi kysyä neuvoja alueen retkeily- ja kalastusmahdollisuuksista. Keskuksessa toimii myös Savukosken kunnan matkailutoimisto, joka antaa matkailuvinkkejä koko Korvatunturia ympäröivälle alueelle.

Savukosken opastuskeskus on auki ympäri vuoden, ja keskukseen ovat tervetulleita kaikenikäiset. Jos ei halua uppoutua joulutunnelmaan, löytyy Korvatunturin alueelta myös paljon muuta tekemistä. Opastuskeskus järjestää retkien lisäksi esimerkiksi paljon näyttelyitä mm. luonnonsuojelusta, poronhoidosta ja erämaan eläimistä. Vaikka varsinaisen Korvatunturin alueelle pääseminen on luvanvaraista, voidaan alueella harrastaa muutenkin monipuolista retkeilyä ja esimerkiksi yöpyä tunturimajassa tai nauttia muista alueen yrittäjien tarjoamista palveluista.

Ikuinen joulun ihmemaa

Korvatunturin syrjäinen sijainti on taannut sen, että se on saanut olla rauhassa turistien ryntäykseltä ja säilynyt puhtaana Lapin luonnon erämaana. Korvatunturissa eletään joulua ympäri vuoden, mutta alue tarjoaa myös paljon muuta erityisesti luonnosta ja retkeilystä kiinnostuneille. Ihmisten mielissä Korvatunturi tulee kuitenkin aina säilymään Joulupukin, Joulumuorin ja tonttujen salaisena kotipaikkana, josta Joulupukki jouluaattona lähtee porojensa kanssa matkaan tervehtimään lapsia ympäri maailman.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *