Matkailijoiden kestosuosikki Lappi tarjoaa monipuolisia yöpymispaikkoja

Suomen Lappi on kestosuosikki sekä koti- että ulkomaan matkailijoille henkeäsalpaavien maisemien, puhtaan luonnon sekä lukemattomien aktiviteettien vuoksi. Vaikka Lappi pohjoisen sijaintinsa vuoksi onkin tovin matkan päässä, on matkustaminen sen väärti. Onneksi Lappiin päästään nykyään lähes joka maailman kolkasta, kiitos erinomaisten lentoyhteyksien. Kotimaan matkailijat sen sijaan suosivat usein joko omaa autoa tai toimivia junayhteyksiä – ja voihan Lappiin vaikka pyöräillä, jos joku oikein innostuu!

Missä Lapissa sitten voidaan yöpyä? Monilla suomalaisilla on lapsuudenmuistoja laskettelureissuista, jolloin on yövytty laskettelukeskusten läheisyydessä olevissa vuokramökeissä. Mökki onkin erinomainen valinta etenkin silloin, jos liikkeellä on isompi seurue ja tarvetta on useammalle huoneelle. Mutta mitä muita majoitusvaihtoehtoja Lapissa on? Riippuen siitä, minkälaisella varustuksella ja budjetilla olet liikkeellä ja mihin vuodenaikaan, löytyy sieltä vaihtoehtoja upeasta luksushotellista maanläheiseen laavuun.

Perinteinen mökkimajoitus

Aloitetaan esittely kuitenkin niistä yleisimmistä vaihtoehdoista eli mökeistä. Mökkeily kuuluu perinteisesti Lapin lomamatkalle ja sopii erinomaisesti isommille kokoonpanoille. Mökkejä löytyy Lapista joka kokoa ja joka puolelta – haluat sitten laskettelurinteen juurelle, keskelle erämaata hilla-apajien äärelle tai vesistön läheisyyteen, vaihtoehtoja löytyy lukuisia. Sinulla on mahdollisuus majoittua mukavasti mökkikylään palveluiden ja aktiviteettien lähelle tai nauttia omasta, rikkumattomasta rauhasta keskellä tunturia.

Suosituimmat vuokrauskohteet ovat yleensä suurien laskettelukeskusten läheisyydessä, kuten Levillä, Ylläksellä tai Rukalla. Mutta riippuen siitä, mitä ajattelit lomallasi tehdä, löytyy vuokramökkejä kaikkialta Lapista. Myös mökkien varustelutaso vaihtelee autiotuvasta viiden tähden luksusmökkiin, joten kaikille löytyy taatusti mieleinen mökki. Mökin vuokraaminen on tehty helpoksi netin ollessa täynnä mökinvuokraussivustoja. Toimiviksi havaittuja ja turvallisia sivustoja ovat muun muassa Lomarengas.fi tai Nettimökki.fi.

Laavut ja autiotuvat retkeilijöille

Suunnitteletko ehkä ruska- tai erämaavaellusta Lapissa? Haluatko nähdä revontulet ilman asutuksen tuomaa valohälyä? Tai haluatko vain nauttia rauhassa Lapin jylhistä maisemista? Siinä tapauksessa laavu- tai erämökkimajoitus voi olla sinun juttusi. Koko Lapin kattava laavu- ja autiotupaverkosto takaavat sen, että voit lähteä pidemmällekin vaellukselle ja yöpyä silti katto pääsi päällä. Varaustupa pitää vuokrata etukäteen, mutta monissa autiotuvissa voidaan yöpyä maksutta yö tai pari.

Suurimman osan autiotuvista omistaa ja niitä ylläpitää Metsähallitus. Ennen retkelle lähtöä kannattaa tarkastaa luontoon.fi-nettisivu, josta löytyy lisätietoa sekä autiotupien sijainnit. Tuvat ja laavut sijaitsevat yleensä kirjaimellisesti keskellä erämaata, joten sinne ei voida hurauttaa mukavasti autolla. Autio- tai edes varaustuvista ei siis siksi olekaan koko loman päämajaksi, vaan ne ollaan tarkoitettu retkeilijöiden taukopaikoiksi ennen kuin he taas jatkavat matkaansa.

Hotellimajoitus

Lapin loman ei tietenkään tarvitse tarkoittaa aina erämaavaellusta tai mökkimajoitusta, eikä se ole kaikkien unelma saati mahdollisuus. Onneksi Lapista löytyy kuitenkin myös kattava valikoima eritasoisia hotelleja. Etsit sitten luksushotellia kaikkine mausteineen tai perushotellia laskettelurinteen juurelta, kaikkea löytyy. Helppo ja mukava hotellimajoitus takaa sen, että lomalla ei turhaan tarvitse stressata ruoanlaitosta, siivoamisesta tai muista arkisista askareista, joita mökkimajoitukseen kuuluu.

Jos haluat vielä jotain ekstraa majoitukseesi, etsivät Lapin erikoishotellit vertaisiaan. Haluatko yöpyä lumihotellissa jään ympäröimänä? Onnistuu! Erityisen onnekas olet, jos satut olemaan Game of Thrones -fani, sillä Lapista löytyy myös sarjan teemajäähotelli. Onko lumi ja jää sisällä ehkä hieman liikaa, mutta aitiopaikka revontulien katseluun lasikaton läpi lämpimässä hotellihuoneessa kelpaisi? Ehkä valintasi kohdistuu sittenkin johonkin Lapin upeista lasi-igluhotelleista!

Maailmantason majoitusta

Suomen Lapissa on paljon maailmantason hotellivaihtoehtoja – sen ovat todistaneet jo lukuisat ulkomaalaiset julkisuuden henkilöt, jotka ovat niissä viihtyneet. Erityisen suosittuja maailmantähtien keskuudessa ovat jo edellä mainitut lasi-igluhotellit sekä glamour camping -majoitus eli glamping. Erikoismajoituksessa kiehtoo Lapin karusta erämaasta nauttiminen samalla, kun yöpyjä saa nauttia kaikista nykypäivän ylellisyyksistä – ja kukapa ei haluaisi lomailla samassa paikassa kuin Beckhamit tai Kourtney Kardashian!

Edullisen tason majoitus

Jos olet Lapissa pienellä matkabudjetilla, mutta et halua tai voi kuitenkaan yöpyä erätuvissa, saattavat hostellit, leirintäalueet tai kotimajoitus olla juttusi. Leirintäalueella voit yöpyä matkailuautossa tai omassa teltassa, mutta et kuitenkaan joudu tinkimään perusmukavuuksista, kuten suihkusta tai keittiötuvasta. AirBnB on myös löytänyt tiensä pohjoiseen matkailuhelmeen, ja sivuston kautta voitkin löytää suhteellisen edullisesti kotimajoitusta etenkin suurimmista kaupungeista, kuten Oulusta tai Rovaniemeltä.

Suunnittele tarkkaan

Lapin lomaa miettiessä kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä ja korkeita sesonkihintoja välttääkseen pohtia, josko matkan voisikin tehdä sesongin ulkopuolella. Kallein sesonki on talvella, ja erityisesti joulun- ja uuden vuoden ajan majoitus varataan täyteen monissa paikoissa jo kuukausia etukäteen. Monet ovat ratkaisseet tämän ongelman oman lomaosakkeen ostolla, mutta tämä ei tietenkään ole vaihtoehto kaikille. Lomamajoitusta miettiessä on hyvä myös ymmärtää Lapin valtavat etäisyydet.

Kaikille jotain

Lapin majoitusvaihtoehdot ovat yhtä monipuoliset kuin sen luonto ja harrastusmahdollisuudet. Suomalaiset usein unohtavat, kuinka upea matkakohde kotimainen Lappi onkaan. Se myös mielletään usein erittäin kalliiksi kohteeksi, mutta sieltä löytyy jotakin jokaiselle matkabudjetille. Monille Lappi on kuitenkin paikka, jonne on pakko päästä ainakin kerran elämässä. Tätä ainutlaatuista matkaa suunnitellessa kannattaa siis päättää, mitkä ovat ne tärkeät, ehdottomasti kokemisenarvoiset asiat, joista ei olla valmiita tinkimään.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *