Matkustaminen Lappiin – mitä tulee ottaa huomioon?

Pohjois-Suomi on suosittu matkakohde. Pohjoisessa onkin jotakin erityistä kaikkina vuodenaikoina. Talvella kiehtovat kaamos ja mahtavat hiihto- ja laskettelumahdollisuudet, jotka jatkuvat myös silloin, kun etelämmässä on jo kevät eikä lumesta tietoakaan. Kesällä yöttömän yön jakso kestää pidempään kuin Etelä-Suomessa, ja mahtavat maisemat tarjoavat nautintoja erityisesti retkeilystä innostuneille matkailijoille. Syksyn ruska taas on aivan omanlaisensa, ja sitä matkustetaan katsomaan pitkienkin matkojen takaa.

Miksi matkustaa Lappiin?

Pohjoisessa Suomessa on lähes jokaiselle jotakin. Vain vannoutuneimman suurkaupunkien vilinässä viihtyvän kaupunkilomailijan kannattaa suunnata jonnekin muualle. Lapissa nähtävää ja koettavaa on paljon. Pohjoisen luonto ja maisemat tuntureineen ovat hyvin erilaiset kuin muualla Suomessa. Lapin hiihtokeskukset ovat oikeastaan tapahtumakeskuksia, joissa on laskettelu- ja hiihtomahdollisuuksien lisäksi monenlaista toimintaa koiravaljakkoajeluista moottorikelkkasafareihin ja pilkkikilpailuista rock-konsertteihin. Monesta hiihtokeskuksesta löytyy myös kylpylä palveluineen.

Pohjoisen hiihtokeskukset ovat viime vuosina alkaneet panostaa myös kesämatkailuun. Majoituskapasiteettia riittää, ja tuntureilla voi retkeillä ja patikoida kätevästi kesäaikanakin. Gondolihissejä voidaan käyttää myös kesäkelillä, ja laskettelurinteen viereen on joissakin paikoissa pystytetty kelkkarata tarjoamaan vauhdin hurmaa myös kesäturisteille. Myös erilaisia ohjattuja retkiä on tarjolla kesäisinkin. Kesähinnat hiihtokeskusten majoituspalveluissa ovat usein talvea edullisemmat, mutta palvelut saattavat olla hiihtosesonkia rajallisemmat.

Joulupukki ja muuta mukavaa

Yksi pohjoisen Suomen suosituimmista turistinähtävyyksistä on tietenkin itse joulupukki, joka päivystää ympäri vuoden pajakylässään Napapiirillä Rovaniemellä. Poroja pääsee jokainen Lapissa matkaileva näkemään varmasti. Talvella Lappiin matkaava pääsee kokemaan kaamoksen kiehtovan pimeyden ja kesäaikana voi nauttia ympärivuorokautisesta valosta. Harrastaakin voi melkein mitä vain kalastuksesta kullanhuuhdontaan ja lumikenkävaelluksesta marjastukseen. Aktiviteetteja on tarjolla paljon, samoin luonnon rauhaa ja yksinoloa sitä kaipaaville.

Pohjois-Suomesta puhuttaessa ei pidä unohtaa saamelaisia, jotka ovat Lapin alkuperäiskansa. Pelkästään Suomen alueella puhutaan yhteensä kolmea eri saamelaiskieltä, ja etnisesti saamelaiset jakautuvat vielä useampaan ryhmään. Saamelaistyylisiä tuotteita on myyty ja myydään yhä turisteille osana Lapin eksotiikkaa. Nykyajan valveutunut turisti osaa kuitenkin arvostaa saamelaiskulttuuria. Varma valinta saamelaistuotteista kiinnostuneelle ovat Sámi Duodji ry:n tuotteet, jotka ovat taatusti aitoja, perinteitä kunnioittavia ja saamelaisten itsensä valmistamia.

Mitä Lapin matkaajan kannattaa huomioida?

Osa Lapin taikaa liittyy ilman muuta siihen, että Lapissa on paljon koskematonta luontoa, ja ihmisasutusta on paljon harvemmassa kuin eteläisemmässä Suomessa. Tämä vaikuttaa tietenkin jossain määrin myös palveluihin, ainakin suurimpien turistikohteiden ulkopuolella. Esimerkiksi pankkiautomaatteja ei Lapissa löydy aivan joka kylästä, joten vaikka pankkikortit toimivatkin maksuvälineinä lähes kaikkialla, kannattaa käteistä varata mukaan varmuuden vuoksi vaikka jo kotoa lähtiessä.

Tuntureihin tai kansallispuistoihin retkeilemään suuntaavat eräihmiset eivät suurempia palveluita kaipaa tai haluakaan, mutta mielessä on syytä pitää, että puhelin- ja tietoliikenneyhteydet eivät erämaissa eivätkä harvaan asutuilla seuduilla toimi aina läheskään yhtä hyvin ja nopeasti kuin Etelä-Suomessa. Lapin matkaaja saa siis viettää lomaansa aivan kaikessa rauhassa. Matka kannattaa aina suunnitella huolella, jotta pääsee nauttimaan lomasta, vaikka asiat eivät toimisikaan juuri samalla tavalla kuin kotona.

Lappiin lentäen

Usein todetaan, että Suomi on pitkä maa. Lappiin Etelä-Suomesta matkaaminen vaatiikin tästä syystä jonkin verran suunnittelua, ja itse matkustamiseen on varattava aikaa. Kaikkein nopein tapa päästä Pohjois-Suomeen on tietenkin lentäminen. Pohjois-Suomen lentokentät ovat Oulu, Rovaniemi, Kemi-Tornio, Kittilä, Ivalo ja Enontekiö. Lentomatkustamista suunnittelevan kannattaa huomioida, että lentoyhteydet ovat parhaimmillaan joulun ja pääsiäisen sesonkiaikoina, ja muutenkin lentoliikenne on talvella kesää vilkkaampaa.

Tyypillinen turisti matkustaa Lappiin harrastamaan jotakin. Siksi matkatavaroissa on aina myös harrastusvälineistöä. Erityisesti lentomatkustajan kannattaa tutustua huolella matkatavaroita koskeviin ohjeistuksiin, jotta laskettelusukset saadaan mukaan koneeseen, eivätkä patikoijan tärkeimmät varusteet, puukko ja tulentekovälineet, jää lentokentän turvatarkastukseen. On myös syytä selvittää, millaiset bussiyhteydet lentokentiltä on matkan varsinaiseen määränpäähän. Usein nämä yhteydet ovat parhaat talvikaudella, jolloin turisteja on kaikkein eniten.

Matkaan junalla tai bussilla

Junalla matkustaminen on myös vaivatonta, tosin se vie lentämistä enemmän aikaa. Erityisen hyvä vaihtoehto pohjoiseen matkaaville on yöjunat, joista voi varata itselleen makuupaikan rauhallisen yöunen takaamiseksi. Uusimmissa yöjunien vaunuissa on jopa hytti- tai vaunukohtaiset suihkut. Autokin on mahdollista ottaa mukaan junaan. Suomen pohjoisin juna-asema on Länsi-Lapin Kolarissa. Keski-Lapissa pohjoisimmat asemat ovat Rovaniemi ja Kemijärvi. Aivan pohjoisimpaan Suomeen ei siis junalla pääse.

Erityisesti talvikaudella ajetaan myös suoria bussiyhteyksiä etelän kaupungeista Lapin hiihtokeskuksiin. Myös junalla tai lentäen pohjoiseen matkannut turisti joutuu usein tekemään osan matkastaan bussilla. Bussiyhteydet ovat melko hyvät suosittuihin hiihtokeskuksiin ja tunnettuihin turistikohteisiin, mutta muuten bussilla matkustaminen vaatii jonkin verran etukäteisselvittelyä. Bussilla matkustavan kannattaa varautua moniin vaihtoihin ja eri pituisiin vaihtoaikoihin, mutta myös nauttia siitä, että voi kaikessa rauhassa ihailla pohjoisten luontoa bussin ikkunasta.

Muista naapurimaat matkan suunnittelussa

Matkasuunnitelmissa kannattaa ottaa huomioon myös ne vaihtoehdot, jotka eivät tunnu aivan itsestään selviltä. Esimerkiksi Norjan Tromssasta on reilu parin tunnin ajomatka Kilpisjärvelle. Kannattaakin siis selvittää, olisiko Tromssaan lentäminen realistinen vaihtoehto matkan teolle. Samoin läntiseen Lappiin matkaava voi selvittää, millaiset kulkuyhteydet ovat Ruotsin puolella. Omalla autolla matkaava voi ajella osan matkaa Ruotsin puolella ihan vain huvin ja maisemien vuoksi.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *