Lapin luonto ja sen monimuotoisuus

Suomi on tunnettu puhtaista vesistöistään, eikä suotta. Lapissa kirkkaat vedet houkuttelevat kalastamaan, ja Lapin monipuoliset vesistöt tarjoavatkin varman kalansaaliin.

Metsästysmaat ovat myös monipuoliset ja luonnonantimia löytyy marjojen ja sienien muodossa runsaasti. Haluatko matkustaa Lappiin sen ainutlaatuisen luonnon vuoksi ja vaikka lähteä patikoimaan kauniille luontopoluille? Nauttia pakkasyön taivaalle maalaamista revontulista? Käydä avantouimassa tai laskemassa pitkin kuohuvaa koskea? Lapissa harrastusmahdollisuudet ovat rajattomat. Tästä artikkelista voit lukea tiivistettynä Lapin harrastusmahdollisuuksista, ja lisää tietoa löytyy sivustomme useista aihetta käsittelevistä artikkeleista.

Lappi – kalastus

Lapissa voi kalastaa virtaavista vesistä ja järvistä. Monet Lapin joista tarjoavat Ahdin antimia parhaimmillaan. Ennen kalastusreissulle lähtemistä kannattaa tarkistaa lakiasiat ja vaadittavat luvat maa- ja metsätalousministeriön sivuilta. Kalastusturismi on tärkeä elinkeino Lapissa ja siksi se on tarkoin rajoitettua ja säännösteltyä. Lapin kalakanta on monimuotoinen ja sieltä kannattaakin ehdottomasti lähteä tavoittelemaan mm. lohta, taimenta, harjusta ja nieriää.

Lapin parhaimpia kalastuspaikkoja ovat mm. Juutuanjoki, Tornionjoki ja Erämaalammet Tunturi-Lapissa. Jokainen näistä paikoista tarjoaa Lapin luontoa parhaimmillaan ja ne kannattaa ehdottomasti pitää mielessä tulevia reissuja suunnitellessa. Lapin luonto tarjoaa erinomaiset puitteet kalastukselle läpi vuoden. Kesäisin valosta ei ole puutetta, joten halutessaan kalastaa voi ympäri vuorokauden. Syksyllä taas pääsee nauttimaan kauniista ruskasta. Talvella kannattaa lähteä matkaan pilkkivälineiden kanssa, mutta varautua kairaamaan jäätä metrinkin verran.

Lappi – vaellus ja retkeily

Lapin kaunis luonto tarjoaa retkeilijälle kauniit puitteet. Suurin osa Lapin vaellusreiteistä sijaitsee luonnonpuistojen välittömässä yhteydessä. Suosituimpia kohteita on mm. Pallas-Ounastunturin ja Ylläs-Aakenus-Levitunturin reitit. Retkeily ja vaellus onnistuvat vaivattomasti valmiiksi merkityillä reiteillä, ja kokeneemmat ja seikkailunhaluisimmat vaeltajat voivat hyödyntää kompassia ja karttaa kulkiessaan itse valitsemiaan reittejä. Reittejä on tarjolla monen tasoisia ja eri pituisia, ja jokaiselle kulkijalle löytyy varmasti sopiva reitti.

Vaellusreiteillä on erilaisia majoitusmahdollisuuksia laavusta mökkimajoitukseen. Metsähallituksen retkeilyalueilta löytyy merkittyjä polkuja, tulentekopaikkoja, laavuja ja luontopolkuja. Lappi on tunnettu vieraanvaraisuudestaan, ja niinpä matkan varrelle saattaa osuakin autiotupa, jossa ovet ovat auki ja väsynyt retkeilijä voi majoittua ja levätä yön yli. Tärkeää on huomioida ennen vaellukselle lähtemistä oikeanlainen varustus. Lapin luonto voi olla armoton, minkä vuoksi oikea vaatetus vuodenaikaan nähden on tärkeää.

Lappi – metsästys

Lapissa voi harrastaa monenlaisen riistan metsästystä. Eri lintujen ja monen muun pienriistan metsästäminen on suosituinta. Ennen metsästysreissulle lähtöä on hyvä hoitaa lupa-asiat kuntoon. Pienriista- ja pienpetoluvat saa kätevästi hankittua netistä. Kannattaa myös huomioida eri riistojen metsästysajat ja hoitaa muut tarvittavat luvat kuntoon. Hirviä ja karhuja on myös mahdollista metsästää, mutta tämä tapahtuu yleensä yhteistyössä paikallisen metsästysporukan kanssa.

Metsästyksessä on tärkeää huomioida, että valtion mailla metsästäminen on osassa Lappia vapaata niille, joiden asuinkunta on Lapissa. Ulkopaikkakuntalaisten on haettava metsästyslupaa, jonka hakeminen riippuu siitä, millaista riistaa on tarkoitus metsästää. Osan luvista voi ostaa netistä, osa pitää ostaa puhelinmyynnin kautta ja osan saa vain tietyistä myyntipisteistä. Kannattaakin selata nettiä ja lukea alan lehtiä ennen reissuun lähtemistä. Eräluvat.fi-niminen sivusto auttaa kuluttajia lupiin liittyvissä kysymyksissä.

Lappi – marjastus ja sienestys

Marjastuskausi on Lapissa parhaimmillaan syksyisin. Tällöin kypsäksi on ehtinyt kaikille tuttu puolukka, mutta myös hieman erikoisempi tyrni. Lappi on tunnettu lakasta, jonka poimintakausi alkaa heinäkuun puolestavälistä jatkuen elokuun alkuun. Lakka kuitenkin tuottaa satoaan harvakseltaan, koska sen kukat ovat arkoja paleltumaan, ja sen marja on herkkä erilaisille sääilmiöille. Siksi onkin hyvä etukäteen tutkia, mistä löytyisivät parhaimmat ja antoisimmat lakkapaikat.

Myös sienivalikoima pääsee Lapissa loistoonsa syksyllä, kun tatit, rouskut ja haperot nousevat maasta. Sieniä voi löytää monelaisista ympäristöistä. Kokeneemmatkin sienestäjät varmasti yllättyvät Lapin erämaiden sienitarjonnasta ja monimuotoisuudesta. Lapin luonto on täynnä ruokasieniä ja niitä poimiessa saa samalla nauttia kauniista luonnosta. Mikäs sen ihanampaa, kun sienestää Suomen puhtaimmassa luonnossa, jonka metsien hiljaisuudessa stressi kaikkoaa! Lapin metsissä sielu ja mieli todella lepäävät.

Lapin ruska-aika

Lappi on tunnettu kauniista ruska-ajastaan, jota pääsee todistamaan syksyisin. Kauneimmillaan värit ovat yleensä syyskuussa. Ruska syntyy valon vähenemisestä ja ilman viilenemisestä. Kasvien lehtivihreä häviää lehdistä ja siirtyy niiden runkoon ja juuristoon, saaden luonnon hehkumaan kultaisen ja ruskean sävyissä. Luonto valmistautuu talveen ja on ikään kuin murrostilassa. Tämä onkin yksi parhaista hetkistä kokea ja nähdä Lapin luonto parhaimmillaan.

Suomalaiset matkustavat tyypillisesti Lappiin syksyisin, ihailemaan luonnon väriloistoa. Varmin aika ihailla ruskaa on syyskuun toisella viikolla. Turismi näkyy syksyisin Lapissa runsaana, minkä takia majoitus kannattaakin valita hyvissä ajoin, jos mielit päästä ihastelemaan Lapin luontoa ja ruska-aikaa. Syksyisin Lapissa on tarjolla monenmoista aktiviteettia, josta jokaiselle löytyy varmasti omansa. Nämä painottuvat erityisesti ulkoilma-aktiviteetteihin, koska kukapa haluaisi sisällä harrastaa, kun luonto on kauneimmillaan.

Lapin erämaat – yhteenveto

Lapin erämaassa voi vaeltaa päiväkausia omia polkuja törmäämättä muihin ihmisiin. Siellä voi nauttia erämaan hiljaisuudesta ja luonnosta. Luonnon antimet ovat runsaat, haluat sitten nauttia kalasaaliista tai marjoista ja sienistä. Erämailla kulkeminen voi olla fyysisesti rankkaa erityisesti hankalammissa maastoissa, mutta kuitenkin kulkijalle antoisa kokemus. Missään muualla Suomessa ei pääse yhtä moninaisen luonnon keskelle. Ei ihme, että Lappiin matkustetaan joka puolelta maailmaa. Tervetuloa lukemaan Lapista lisää sivustollamme!

Bookmark the permalink.

13 Comments

 1. hadmcgajd zpmmj gtaqwij bxoq dskthxyuggqxrqn

 2. 188104 882362 Spot on with this write-up, I truly believe this site needs considerably much more consideration. Ill probably be once more to read much a lot more, thanks for that info. 700965

 3. 749777 617751Just wanna comment that you have a really nice internet website , I love the design it in fact stands out. 185951

 4. 116630 776384I like this post, enjoyed this 1 appreciate it for putting up. 657599

 5. 157363 627161Yay google is my king assisted me to uncover this outstanding web site ! . 77806

 6. 470945 234297I enjoyed reading this a lot I really hope to read far more of your posts in the future, so Ive bookmarked your blog. But I couldnt just bookmark it, oh no.. When I see quality websites like this one, I like to share it with others So Ive produced a backlink to your site (from 168683

 7. 784953 181395Thank you for this. Thats all I can say. You most certainly have made this into something thats eye opening and crucial. You clearly know so a lot about the subject, youve covered so several bases. Wonderful stuff from this part of the internet. 124677

 8. 354207 702203I genuinely like your writing style, very good info, appreciate it for posting : D. 226689

 9. 330129 742952This internet internet site is my breathing in, quite fantastic pattern and perfect content . 374056

 10. 406387 884300I love your writing style truly enjoying this web internet site . 862891

 11. 40319 66326I really got into this article. I identified it to be fascinating and loaded with unique points of interest. I like to read material that makes me feel. Thank you for writing this excellent content material. 697197

 12. 237808 354046This internet site is often a walk-through for all of the expertise you wanted concerning this and didnt know who should. Glimpse here, and youll absolutely discover it. 947133

 13. 900263 94865Id constantly want to be update on new content material on this web site, bookmarked! 899341

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *