Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto on yksi Suomen suosituimmista retkeilykohteista ja vierailluimmista kansallispuistoista. Se on pinta-alaltaan toiseksi suurin kaikista kansallispuistoistamme – sen kokonaispinta-ala on 2550 neliökilometriä, joka on esimerkiksi yli kaksi kertaa Päijänteen kokoinen. Mahtavan suuri, pääasiallisesti aavasta erämaasta koostuva puisto tarjoaa kävijälleen upeita luontokokemuksia ja ikuisesti mieleenpainuvia maisemia. Voit lukea tästä artikkelista parhaat vinkit Urho Kekkosen kansallispuistossa retkeilyyn.

Alueen luonto

Yksi kansallispuistojen pääasiallisista tarkoituksista on suojella luonnon monimuotoisuutta ja viedä sitä eteenpäin tuleville sukupolville. Urho Kekkosen kansallispuiston alueen laajuus takaa sen, että puistossa vieraileva pääsee näkemään ja kokemaan Suomen luonnon sen lukemattomissa eri sävyissä. Alueen eteläosissa maisemaa hallitsevat aapasuot sekä helppokulkuiset keloiset mäntykankaat ja havumetsät. Pohjoisissa osissa taas metsät antavat pikkuhiljaa tilaa karummalle Lapin luonnolle. Kuusiraja kulkee noin Saariselän korkeudella.

Laajaa karun kaunista pohjoisen erämaa-aluetta halkoo Suomujoki. Alue toimii vedenjakajana; osa sen kirkkaista tunturipuroista ja joista laskee Pohjanlahteen ja osa Jäämereen. Kansallispuiston ytimessä päästään ihailemaan kivikkoisia kuruja, tunturikankaita ja rakkakivikkoja, jotka ovat muokkautuneet viimeisimmän jääkauden aikana. Yksi kaikkein tunnetuimmista alueen tuntureista on mystisen maineen omaava Korvatunturi, joka löytyy alueen kaakkoisosista. Toinen samalta alueelta löytyvä, upeat maisemat tarjoava tunturi on yksinäisenä vartiota pitävä Naltiotunturi.

Mitä puistossa voidaan tehdä?

Kansallispuiston maisemat ja loputon erämaan rauha tarjoavat mitä mainioimmat puitteet luonnossa liikkumiseen. Yksi suosituimmista tavoista tutustua puistoon on vaeltaminen. Alueen Nelostien läheisistä osista, Tankavaaran, Saariselän ja Kiilopään tienoilta, löytyy lyhempiä, myös päiväretkeilyyn sopivia reittejä ja monipuolisia palveluita. Vaativampia vaelluksia kaipaavat, todellista erämaan hiljaisuutta etsivät voivat suunnata puiston kaakkois- ja pohjoisosiin johtaville reiteille. Puistosta löytyy merkittyjä reittejä, mutta myös ajan kanssa tallautuneita epävirallisia polkuja.

Merkityiltä reiteiltä poistumista ei suositella, jos vaeltajalla ei ole erämaakokemusta. Suosituimpia vaellusten aloituspisteitä ovat Saariselkä ja Kiilopää. Pohjoisosissa vaellus voidaan aloittaa vaikkapa Aittajärveltä tai Raja-Joosepilta. Muita aloituspisteitä ovat Orponen, Kemihaara, Marivaara tai Nuorttijoen Haukiniva. Talvella, kun maisemat peittää pehmeä lumivaippa, vaelluskengät voidaan vaihtaa suksiin tai lumikenkiin. Puiston alueelta löytyy yhteensä 200 kilometriä hoidettuja latuja, joilla on tilaa harrastaa niin murtomaa- kuin luistelutyyliä.

Muita aktiviteetteja

Kansallispuiston alueella iloisena virtaavat purot ja hiljaa lipuvat joet ovat unelmakohteita kalamiehelle. Luonnon rikkumaton rauha ja veden rentouttava kohina ovat yhdistelmä, joka kuljettaa takuuvarmasti ajatukset pois arjesta. Muista huolehtia ennen reissua, että kalastuslupasi on kunnossa. Lupia voidaan hankkia yhdeksi vuorokaudeksi, viikoksi tai koko kaudeksi. Nuorttijoelle myydään myös kolmen tunnin lupia. Onkiminen ja talvisaikaan pilkkiminen kuuluvat jokamiehenoikeuksiin, eikä niitä varten tarvita erillisiä lupia.

Puiston alueelle voidaan suunnata myös pyöräretkelle. Merkattuja reittejä pyöräillen puiston alueeseen tutustutaan vauhdikkaasti ja raittiista reippailusta nauttien. Huomaathan, että kesäisin merkityiltä reiteiltä ei saa poistua pyörän kanssa muutamaa maastouraa lukuun ottamatta. Talvella taas pyörällä saa liikkua missä vain paitsi hoidetuilla latu-urilla. Toinen upea tapa retkeillä puistossa on suunnata puistoon hevosen selässä. Ratsastus on sallittua vain osissa puistoa, joten tarkista asia ennen retkelle lähtöä.

Majoitus, ruokailu ja muut palvelut

Kansallispuistossa retkeilevän kannattaa tutustua etukäteen oman suunnitteilla olevan reitin palvelutarjontaan. Muun muassa Saariselältä ja Savukoskelta löytyvät palvelupisteet, joista saadaan esimerkiksi tietoa alueesta, karttoja sekä kalastus- ja muita lupia. Palvelupisteiltä saadaan noudettua myös avaimet puiston varaustupiin. Puistosta löytyy yhteensä 38 yöpymiseen tarkoitettua tupaa ja kammia. Osa niistä on varattavissa etukäteen, osa taas on niin sanottuja autiotupia, joissa voidaan yöpyä ja laittaa ruokaa vapaasti.

Myös teltta voidaan pystyttää alueelle melko vapaasti varsinkin syvemmillä erämaa-alueilla, joissa ainoat rajoitteet ovat Paratiisikuru, Lumikuru ja vanhojen rakennusten ympäristö. Vaellusreittien varrelta löytyy polttopuilla varustettuja päivätupia ja laavuja, joita patikoijat voivat käyttää ruuanlaittoon ja levähtämiseen. Joista noudettu juomavesi on periaatteessa puhdasta, mutta sen keittäminen on suositeltavaa. Alueelta löytyy myös maksullisia avoimia saunoja. Luonnonhelmassa kansallispuiston maisemissa saunominen on upea kokemus.

Miten puistoon saavutaan?

Urho Kekkosen kansallispuisto sijaitsee Savukosken, Sodankylän ja Inarin kuntien alueella. Puistoon voidaan saapua omalla autolla tai julkista liikennettä käyttäen. Päivittäin Rovaniemen ja Ivalon välillä kulkevat bussit pysähtyvät Tankavaarassa, Kiilopäässä ja Saariselällä, joista kaikista päästään kansallispuiston vaellusreiteille. Pohjoisempiin aloituspisteisiin pääsee helpoiten matkaamaan omalla autolla. Osa teistä suljetaan talven ajaksi, joten mikäli olet matkaamassa pohjoisen erämaa-alueille talvisaikaan, tarkista aina ensin teiden tilanne.

Hyvin tehty suunnittelu ja valmistautuminen auttavat sinua elämään onnistuneen ja unohtumattoman luontoretken. Luonnollisestikin reitin pituus vaikuttaa ennakkovalmisteluihin. Pidempää vaellusta suunnitellessa tarkista ennen matkaan lähtöä valitsemasi reitin autiotuvat ja suunnittele päiväosuudet. Sesonkiaikaan suosittelemme varauksen tekemistä varaustupiin. Ota mukaan makuupussi, puukko, tulitikut, kartta, kompassi ja ruoanvalmistustarvikkeet. Myös ensiapupakkaus on hyvä ottaa reppuun. Kirveet, sahat ja puut löytyvät aina tuvilta ja laavuilta valmiina.

Puisto on ympärivuotinen retkeilykohde

Urho Kekkosen kansallispuisto on mahtava retkeilykohde. Puistossa päästään kokemaan upealla tavalla kaikki Suomen monipuoliset vuodenajat: kesän yöttömän yön, syksyn upean ruskan, talven kirpeän pakkasen ja kirkkaan tähtitaivaan sekä keväisen luonnon ihastuttavan heräämisen. Puisto tarjoaa monipuolisia palveluja retkeilijälle, ja alueelle voidaankin tehdä mukava päiväretki, useamman viikon pituinen erämaaseikkailu tai kaikkea siltä väliltä. Toivotamme sinulle ikimuistoisia luontohetkiä Urho Kekkosen kansallispuistossa!

Bookmark the permalink.

16 Comments

 1. sjowrbxug guzqb qhuufdr hlsg kxxxyvjbjsewmqq

 2. 486986 262468Whoa! This weblog looks just like my old 1! It is on a completely different subject but it has pretty much exactly the same layout and design. Outstanding choice of colors! 528686

 3. 693634 225979I like this web site really significantly so a lot superb information. 130325

 4. 326829 740076Its essential to have having access towards the understanding posted here 647417

 5. 754869 636212I really like reading by means of and I think this site got some genuinely utilitarian stuff on it! . 342230

 6. 749181 498930If running proves to be a problem then it may be wise to find alternative exercises such as circuit training, weight training, swimming or cycling. 446099

 7. 888505 259386As I web site owner I think the articles here is rattling superb , thanks for your efforts. 246775

 8. 624819 408148I truly like reading through and I think this internet site got some genuinely utilitarian stuff on it! . 393474

 9. 57990 363528This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to make this particular post incredible. 757661

 10. 685669 540555Some truly nice stuff on this site , I it. 317766

 11. 360583 595520I enjoy your writing style truly enjoying this web internet site . 784805

 12. 866456 195270Really educating story, saved your web site for hopes to read more! 818166

 13. “After I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there a means you are able to remove me from that service? Thank you!”
  שירותי ליווי

 14. “You need to be a part of a contest for one of the most useful websites on the internet. I am going to highly recommend this website!”
  דירות דיסקרטיות בירושלים

 15. “Everything is very open with a really clear explanation of the issues. It was really informative. Your site is extremely helpful. Thanks for sharing!”
  נערות ליווי

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *