Saariselkä ja Kakslauttanen

Saariselkä on kaukana pohjoisessa Lapissa sijaitseva kohde, joka houkuttelee paikalle turisteja niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Saariselällä voidaan kokea monia elämyksiä tuntureilla sekä ihailla kaunista luontoa ja revontulia. Saariselällä sijaitsee myös Kakslauttanen, joka on yksi Lapin tunnetuimmista majoituspaikoista. Kakslauttasen lasi-iglut ovat varmasti monelle tuttuja upeista kuvista, mutta tämä paikka täytyy kokea itse, jotta sitä osaa arvostaa tarpeeksi.

Saariselän luonto

Saariselkä sopii loistavasti matkailukohteeksi niin kesällä kuin talvellakin. Toki Lappi kokonaisuudessaan mielletään enemmän talvikohteeksi, sillä talvisin sieltä löytyy monia aktiviteetteja. Ei kuitenkaan kannata unohtaa kaikkea sitä, mitä Saariselällä voidaan tehdä myös kesällä. Luonto alkaa heräämään vähitellen lumen alta toukokuun loppupuolella tai viimeistään kesäkuun alussa. Tällöin alkaa olla hyvä aika suunnitella patikointireissuja, jotka suuntautuvat tietysti loppumattomille tuntureille.

Saariselän luonto on kaiken kaikkiaan todella vaihtelevaa ja monipuolista. Tuntureiden lisäksi sieltä löytyy monia järviä, jokia ja lampia. Ne tarjoavatkin vapaa-ajanvietettä kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita kalastuksesta. Eri vesistöissä kalasteluun tarvitaan kalastuslupa, joten sellainen kannattaa hankkia etukäteen, jos on aikeissa lähteä kalastamaan. Luonto tarjoaa myös monipuolisesti mahdollisuuksia ulkona yöpymiseen. Telttailu onkin suosittua monien seikkailuhenkisten matkalaisten keskuudessa, sillä telttailemalla voidaan kokea yöttömän yön taikaa.

Hiihtäminen ja aktiviteetit

Saariselkä tunnetaan erityisesti talviaktiviteeteistaan. Koko alueella kulkee useiden kymmenien kilometrien mitalla valaistuja hiihtolatuja. Suuri osa laduista lähtee suoraan Saariselän hotellien välittömästä läheisyydestä. Myös Kakslauttasen igluilta voidaan lähteä hiihtämään suoraan maastoon. Sen lisäksi uskalias turisti voi lähteä kokeilemaan umpihankihiihtoa tai vaikka lumikenkäilyä. Molemmat näistä aktiviteeteista kannattaa kuitenkin tehdä kokeneen oppaan kanssa, sillä kokematon turisti saattaa eksyä pian reitiltä.

Saariselällä vieraillessa ei voida myöskään unohtaa laskettelua ja lumilautailua. Saariselän rinteet tarjoavat paljon hauskaa niin aloitteleville laskettelijoille ja lautailijoille kuin jo pidempään lajeja harrastaneille. Ei kannata myöskään ohittaa Suomen pisintä pulkkamäkeä, joka löytyy aivan Saariselän rinteiden tuntumasta. Pulkkamäkeä voidaan laskea joko omalla välineellä tai sitten vuokrata rinteiltä esimerkiksi tuubi, jolla pulkkamäen tarjoamista vauhdeista pääsee nauttimaan vaikka koko päivän.

Urho Kekkosen kansallispuisto

Saariselkä tunnetaan myös porttina suoraan Urho Kekkosen kansallispuistoon. Kansallispuistossa on merkittyjä vaellusreittejä, joita voidaan käydä patikoimassa kesäisin. Tämä kansallispuisto onkin Suomen toiseksi suurin kansallispuisto heti Lemmenjoen kansallispuiston jälkeen. Reittiä valitessa kannattaa huomioida se, miten kokeneille vaeltajille reitti sopii. Jotkut reitit nimittäin pitävät sisällään runsaasti jopa yli 500 metrin nousuja, joten ne eivät ole paras valinta aloitteleville patikoijille.

Urho Kekkosen kansallispuiston vaellusreittien varrelta löytyy paljon levähdyspaikkoja, joilla voidaan paistaa vaikkapa makkaraa ja keittää nokipannukahvit. Useamman päivän tai viikon vaeltaville on rakennettu autiotupia, jotka ovat kaikkien vaeltajien käytettävissä. Hyvänä tapana voidaan kuitenkin pitää sitä, että autiotupa siivotaan aina sieltä lähtiessä. Näin seuraavien vaeltajien on mukava käyttää paikkaa. Kansallispuiston suosituimpia kohteita ovat Paratiisikuru, Luirojärvi sekä ihastuttava Sokosti.

Majoittuminen Kakslauttasessa

Kakslauttanen Arctic Resort on ympäri maailman tuttu kohde, joka tunnetaan erityisesti lasi-igluistaan. Lasi-iglujen lisäksi matkailija voi majoittua myös kelomökkiin. Majoitus kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, sillä lähes kaikki Kakslauttasen igluista ja mökeistä ovat varattuja moneksi kuukaudeksi eteenpäin. Kaikista paras aika yöpyä iglussa on talvella, koska silloin voidaan nähdä upeita revontulia suoraan iglusta käsin. Kannattaa kuitenkin huomioida, etteivät iglut sisällä kaikkia mukavuuksia.

Igluissa ei ole esimerkiksi kylpyhuonetta. Suihkutilat löytyvät yhteisistä tiloista. Jos kylpyhuoneen puuttuminen haittaa lomalaista, kannattaa silloin harkita mahdollisesti mökissä majoittumista. Iglun ja mökin yhdistävä kelo-iglu on sopiva kohde niille, jotka haluavat kaikki mökin mukavuudet, mutta myös mahdollisuuden katsella taivasta suoraan omasta majoituspaikastaan. Enemmän luksusta haluavat voivat majoittua upeissa kuningatarsviiteissä, joissa on panostettu tunnelmaan ja laatuun muun muassa ulkoporeammeella.

Matkustaminen Saariselälle

Saariselkä sijaitsee kaukana Lapissa, mutta silti sinne päästään helposti eri puolilta Suomea. Paikan päälle voidaan toki tulla omalla autolla, mutta jos matka esimerkiksi Etelä-Suomesta tuntuu liian pitkältä, kannattaa silloin valita lentäminen. Lähin lentokenttä löytyy Ivalosta, joka on noin puolen tunnin ajomatkan päässä Saariselältä. Lentokentältä on mahdollista vuokrata auto. Saariselälle päästään myös taksilla tai bussilla. Bussikyyti voidaan varata etukäteen.

Kiireisimmän sesongin eli talven aikaan monet lentoyhtiöt lentävät suoria lentoja Helsingistä Ivaloon jopa useita kertoja päivässä. Lento kestää vain hieman yli tunnin. Lentokoneen lisäksi Saariselälle päästään suoraan bussilla eri puolilta Suomea. Jotkut bussiyhteyksistä ovat suoria, mutta joidenkin kohdalla voidaan joutua vaihtamaan bussia vähintään kerran, jotta päästään perille kohteeseen. Junayhteyksiä Saariselälle tai sen välittömään läheisyyteen ei ole ollenkaan.

Miksi matkustaa Saariselälle?

Jokaisen tulisi vähintään kerran elämässään kokea Lapin lumo ja ne unohtumattomat elämykset, mitä Lapilla on tarjottavanaan. Kesäisin yöttömät yöt kutsuvat matkailijat viettämään laatuaikaa Suomen suvessa. Talvella taas koko Saariselän alue on täynnä erilaisia aktiviteetteja, jotka riittävät täyttämään päivät pidemmänkin loman ajan. Saariselkä on siis täynnä syitä, miksi sinne kannattaa matkustaa. Kakslauttasen lasi-iglut ovat taatusti elämys jo paljon kokeneelle matkailijallekin.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *